Evrica! Pădurile țării sunt salvate! De câteva zile, un important operator de comunicații ne-a prezentat o soluție prin care pădurea devine ”inteligentă”, devine capabilă să se apere prin proprii gardieni digitali. Povestea este parte din angajamentul companiei de a proteja Planeta. ”Soluția pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare” susține CEO companiei.
Apreciez altruismul companiei și grija pe care o poartă pentru binele lumii, motiv pentru care devin și eu altruist comunicându-le câteva lucruri pe care poate dânșii nu le cunosc despre păduri sau le-au înțeles greșit. Valabile pentru toată lumea.
Defrișările în România sunt nesemnificative sub raportul suprafețelor. Foarte puține suprafețe se defrișează în sensul definit în lege, adică suprafețe de pe care se taie lemnul și pădurea dispare definitiv, schimbându-și destinația. La nivel planetar, mai ales în pădurile din zonele tropicale, acest fenomen se petrece la scară largă pentru ca suprafețele forestiere să fie convertite în terenuri agricole, destinate construcțiilor, etc.. Nu e cazul nostru.
În cele mai multe păduri din România se fac tăieri și se recoltează lemn. Există un cadru legal aprobat și niște norme tehnice specifice, o planificare riguroasă prin amenajamente silvice pe baza căreia sunt realizate tăierile. În aceste păduri tăierile sunt legale, arborii se taie cu drujbe*, lemnul se colectează cu tractoare și utilaje forestiere pe căi neamenajate, tăierile se fac în șantiere de exploatare care arată urât ce-i drept, dar trebuie făcute. Pe aceste suprafețe se reînființează păduri tinere, pe cale naturală sau prin plantări. Din lemn se fac diferite produse de care cu toții avem nevoie: hârtie de toate felurile, cartoane pentru ambalaje, mobilă, tâmplărie, plăci lemnoase, construcții diverse și multe altele. Oamenii iubesc lemnul și produsele din lemn cel puțin la fel de mult precum iubesc pădurea. Se întâmplă la fel în toate țările Europei.
*drujba – utilizat ca jargon, însemnând de fapt ferăstrău mecanic
În unele păduri din România nu se fac deloc tăieri. Sunt păduri declarate valoroase pentru un anumit obiectiv (zone de protecție strictă din parcuri naturale și naționale, păduri virgine și altele). Pădurile din care se recoltează lemn legal sunt adesea confundate cu acestea. Activiștii de mediu cer extinderea lor, cei mai radicalizați vor ca acestea să cuprindă toată țara. Statul poate decide acest lucru, dar în acest caz nu vom mai recolta lemn. Nu a luat această măsură nicio țară din Europa.
În societate sunt multe confuzii, unele din neștiință, altele din bună știință și voință. În România nu se taie ilegal nici pe departe 20 de milioane de metri cubi cum se vehiculează, este absolut exagerat și exagerate sunt măsurile și soluțiile pentru contracararea acestora. Volumele identificate de autorități ca tăiate ilegal sunt semnificativ mai mici (undeva sub un milion de mc). Avem un sistem de trasabilitate bun (SUMAL 2.0.), poate cel mai complex din lume la ora aceasta, care a fost dezvoltat peste cerințele Uniunii Europene în materie, iar operarea acestuia necesită resurse umane, materiale, financiare în final. Au atribuții pe linia combaterii tăierilor ilegale ministerul de resort, gărzile forestiere, poliția (sunt structuri speciale pentru control silvic), poliția de frontieră, poliția transporturi, jandarmeria, structurile de informații, garda de mediu, etc.. Societatea civilă vine și ea cu un aport consistent în acest sens, DNA-ul pădurilor e și el tot mai dorit.
Pentru un administrator de păduri tot acest sistem de control a devenit de la zi la zi mai împovărător. Proiectul ”pădurii inteligente” sună bine în teorie, în practică însă nu va fi decât un alt sistem, suplimentar celorlalte, care va da noi și noi sarcini pădurarilor. Nu știu cum va distinge aplicația companiei între o drujbă care va tăia legal și una care va tăia ilegal, dar ce mai contează? Lovitura de PR a fost dată, tot pe seama tăierilor ilegale. Simt doar că, pe măsură ce pădurile devin inteligente, noi oamenii devenim din ce în ce mai stupizi.
P.S.: Apreciez că subiectul tăierilor ilegale din România este insuficient documentat ca fenomen, exagerat cantitativ, ceea ce a condus la instituirea unor măsuri de precauție disproporționate. Acest lucru aduce costuri semnificative statului și administratorilor de păduri, reduce competitivitatea operatorilor economici români. Multe alte entități au folosit subiectul pentru a-și crea avantaje materiale sau de imagine.
Bravo Costel!
Impresionant!
ApreciazăApreciază